De dansende eend

 

UIT HET DAGBOEK VAN EEN NEDERLANDSE MATADOR

De dansende eend is verschenen in november 2018.

Heel Spanje huilt als José Juan Padilla, de immens populaire eenogige torero, zijn laatste doodsteek uitdeelt, kopte de Volkskrant op 29 oktober 2018 boven een artikel dat Jef Rademakers schreef over de corrida. Hoofden werden verbijsterd geschud toen Jef die avond bij Jeroen Pauw zijn artikel toelichtte. Het is de vraag of die hoofden net zo verbijsterd waren geschud als de moordenaar van Theo van Gogh aan tafel had gezeten om toe te lichten waarom hij Theo meende te moeten vermoorden – om maar een voorbeeld te geven. Rosanne Hertzberger en Joël Broekaert, die ook bij Jeroen te gast waren, durfden het aan wat nuance naar voren te brengen, hoewel die nuance met afkeer voor de corrida werd overgoten.

Nikko Norte koos op jonge leeftijd een pad dat slechts voor een hoopvolle reis was geplaveid, een pad dat hem via veel omzwervingen door de boven- en onderwereld, via de werelden van ontwikkelingshulp, oorlog en drugs naar Spanje leidde, waar hij furore maakte als matador.

De dansende eend voert geen pleidooi voor de wereld van de corrida maar schetst wel een oprecht beeld van die wereld, een wereld die zelfs in Spanje, Frankrijk, Portugal en Zuid-Amerika voor de meeste mensen onbekend is, ook al dragen zij de corrida een warm hart toe.

Van ijsverkoper op de Euromast in Rotterdam tot langst dienende Nederlandse militair in Uruzgan. De nadruk in De dansende eend ligt echter op Nikko’s zoektocht naar de waarheid achter de Spaanse corrida.

De autobiografische schelmenroman van een man die een ander, mogelijk onbegrijpelijk leven leeft. Een leven zonder zekerheden. Het leven van een vrijwillige zwerver. Een immer piekerende zwerver op zoek naar authenticiteit of, als het leven dan weer een onverwachte wending neemt, op zoek naar een weg om een vriend uit een Afrikaanse gevangenis te bevrijden.

 

Bestel hier ►

De holbewonercode

 

LEVEN CONFORM ONZE GENETISCHE CODERING
 

 

De holbewonercode is geen geheim waarmee iemand als sneeuw voor de zon twintig kilo lichaamsgewicht verliest. De holbewonercode is een levensstijl die ieder mens kan oppakken en waarmee ieder mensenlichaam zich zal omvormen naar het ontwerp dat de natuur ooit aan een mensenlichaam heeft meegegeven: slank, gespierd en in staat er op ieder moment voor een holenbeer vandoor te gaan.

Onvoorspelbaar verleden

 

UIT HET DAGBOEK VAN EEN NEDERLANDSE MILITAIR
 

 

Fragmenten van Nikko’s missies in oorlogs- en spanningsgebieden staan beschreven in zijn boek De dansende eend. Zijn grootste missie, die met het Nederlandse leger in Afghanistan, waar hij twee jaar verbleef, vormt de basis van het vervolg op De dansende eend en heeft de werktitel: Onvoorspelbaar verleden.