Slide1
Slide1
Slide2
Slide2
Slide3
Slide3

Over

Kluizenaar worden, was de ambitie waarmee de in 1964 geboren Rotterdammer Nikko Norte de middelbare school verliet. Na een jarenlange reis over de wereld, die hem langs veel brandhaarden leidde, streek hij neer in het zuiden van Spanje, waar hij een corrida bijwoonde nog voordat hij in de bergen een stuk grond kon kopen om zijn kluizenaarsdroom te verwezenlijken. Geschokt verliet hij Spanje.

De maanden die volgden, bracht hij piekerend door op een boerderij in Marokko. Om in het reine te komen met wat hij in een Spaanse arena had gezien, zo bedacht hij, was een duik in de wereld van de corrida onvermijdelijk. Nikko nam die duik en kwam als matador aan de oppervlakte. Alle vooroordelen waarmee hij ooit el mundo taurino indook, waren ontkracht en Nikko stelde zich op het controversiële standpunt dat de meeste gedomesticeerde dieren als toros bravos zouden willen leven én sterven als de keuze bij hen lag.

Nikko’s carrière in de arena opende deuren voor hem in Amerika, waar hij wat schuchtere stappen zette in de filmindustrie. Aan zijn carrières in de arena en in Hollywood kwam een einde toen Nikko door toedoen van een televisieprogramma dat Reinout Oerlemans in Spanje over hem had gemaakt met zijn zoon werd herenigd.

Pas toen Nikko’s zoon jaren later in dienst trad van het Nederlandse leger zag Nikko kans naar Spanje terug te keren. Hij stond al met een been in de arena toen de mogelijkheid zich voordeed onder de vlag van het Nederlandse leger naar Afghanistan af te reizen. Nikko verbleef twee jaar in Afghanistan en nam in 2009 afscheid van het Nederlandse leger in de rang van kapitein.

Zijn kluizenaarsdroom alsnog verwezenlijkt, werkt Nikko aan de manuscripten De holbewonercode en Onvoorspelbaar verleden deel I en deel II.